marți, 2 noiembrie 2010

Un mic secret: Nesaturarea echivalentă

Considerând o substanţă organică cu formula moleculară generală CaHbOcNdXe (X=F,Cl,Br,I) vom scrie relaţia de calcul pentru nesaturarea echivalentă (NE) ca fiind 
unde a,b,c,d,e reprezintă numărul de atomi corespunzători fiecarui element organogen. Evident că pentru elementele care nu se găsesc identificate în substanţa organică, numărul de atomi respectivi va fi 0.

Valoarea NE ne spune în primul rând dacă formula moleculară pentru care am calculat-o este sau nu reală. Astfel, pentru o formulă moleculară reală, NE va trebui să aibă valori din mulţimea numerelor naturale (0,1,2...). O nesaturarea echivalentă care are ca rezultat un număr fracţionar sau negativ indică o formulă moleculară greşită.
Alte informaţii deosebit de importante furnizate de către NE sunt cele legate de numărul de legături π şi/sau structuri ciclice pe care structura substanţei organice cu formula moleculară respectivă le poate conţine.
Aceste informaţii pot fi structurate conform tabelului de mai jos:

Nr. legături πNr. struct. ciclice
NE=000
NE=110
01
NE=220
11
02


După cum se observă din tabelul de mai sus, suma dintre numărul de legături π şi numărul de structuri ciclice este egal cu NE pentru formula moleculară a substanţei considerate.

Aplicaţie demonstrativă:

Să se modeleze 3 structuri izomere pentru hidrocarbura A care are formula moleculară C5H10.
 Rezolvare
Calculăm nesaturarea echivalentă şi obţinem NE=1. Din analiza tabelului de mai sus rezultă că putem modela pentru formula moleculară C5H10 structuri aciclice care să conţină o legătură π sau structuri ciclice care conţin doar legături σ. Din multitudinea de structuri posibile am ales trei dintre ele:



8 comentarii:

  1. Interesanta ideea. Poate pe viitor veti publica mai multe probleme rezolvate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Elev10: In principiu nu mi-am propus sa public rezolvari de probleme din manuale sau culegeri. Intentia mea este de a prezenta unele aspecte pe care le consider esentiale in rezolvarea problemelor de chimie organica. Oricum, incerc sa public rezolvari comentate pentru fiecare tip de problema care poate sa apara la acest nivel.
    Succes.

    RăspundețiȘtergere
  3. E cel mai bun profesor din Colegiul Economic Dionisie Pop Martian Alba Iulia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca un compus monobromurat X contine 40.81% C, 4.76% H si 54.42%Br ce formula moleculara poate avea ? multumesc pt ajutor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Determina formula bruta.
      2. Ce insemna la modul general mono?

      Succes.

      Ștergere
  5. In cateva cuvinte si la obiect, un lucru atat de important. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Un compus dibromurat cu NE= 1 contine 86,02% brom , procente de masa . Determinati formula moleculara a comp halogenat si indicati formulele structurale ale izomerilor posibili . Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Compus dibromurat: CxHyBr2
      M=16000/86,02=12x+y+160
      NE=(2x+2-y-2)/2=1

      Din cele două relaţii se determină x şi y.

      Succes!

      Ștergere