miercuri, 6 august 2014

Precizare

Acest blog nu este destinat rezolvărilor de probleme.
Pentru dificultăţi cu problemele de chimie, vă recomand http://forum.softpedia.com/topic/763627-probleme-chimie/; este un subiect bine scris şi curat unde aveţi şansa să primiţi nu una ci chiar mai multe variante de rezolvare.

Vă mulţumesc pentru înţelegere.

13 comentarii:

  1. Ma puteti ajuta si pe mine cu oxidarea alchinelor? Cu ce se oxideaza cu reactiv bayer? Sau cu permanganat de k si acid sulfuric/ dicromat de k si acid sulfuric?

    RăspundețiȘtergere
  2. Acetilena se oxidează conform manualului, cu reacţiv Bayer, la acid oxalic.
    Alchinele superioare sunt rezistente la oxidare. Literatura de specialitate serioasă nu abordează acest tip de reacţii. Am găsit alte surse (wiki), care amintesc de ozonoliză cu formare de amestecuri de acizi carboxilici sau de oxidare cu reactiv Bayer formâns dicetone sau cetoacizi, fără a preciza sursa bibliografică.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci sa inteleg ca doar acetilena se oxideaza ( sau cel putin la nivelul meu de studiu) si se oxideaza cu Bayer? Eu am gasit ca se oxideaza cu aceleasi reguli ca la alchene insa nu sunt sigura sau mai bine spus nu am inteles daca se oxideaza cu KMnO4 si acid sulfuric

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La nivel de liceu, clasă, admitere la medicină, este suficientă oxidarea acetilenei cu reactiv Bayer. Şi bineînţeles adrerea pentru orice alchină, care e tot o oxidare la urma urmei.
      Pentru olimpiadă sau studii aprofundate trebuie avută în vedere o bibliografie recomandata; în general Chimia Organică de Margareta Avram sau C. D. Neniţescu sau publicaţii externe.

      Unde ai găsit că se oxidează după aceleaşi reguli? Era precizată sursa bibliografică?

      Succes!

      Ștergere
  4. Mi a dictat profesoara la pregatire. Mi a spus ca se oxideaza dupa aceleasi reguli ca la alchene si am facut oxidarea acetilenei din care rezulta acid oxalic. Astfel rezultand ca se oxideaza dupa regulile oxidarii energice: 2H -> CO2+ H2O; 1H-> COOH; in absenta de H -> Cetona. La conditii de reactie mi a dat doar KMnO4 si de aceea am intrebat Dk e reactiv Bayer sau KMnO4 si H2SO4. In principiu ma intereseaza mai mult daca se oxideaza si cu dicromat de potasiu si acid sulfuric. Noi am lucrat dupa un manual de clasa a 10 albastru scris de Luminita Vladescu parca, dar nu il am si de aceea am.intrebat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă pe săgeată se scrie doar KMnO4 atunci e vorba despre reactivul Bayer.
      Cu K2Cr2O7/H2SO4 nu se studiază.

      Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Totuşi acetilena se studiază chiar şi la nivel de liceu. Dacă s ar oxida cu reactiv Bayer ar rezulta, după regula de la alchene dioli, însă rezultă acid oxalic, conform reguli oxidarii energice. O să întreb miercuri la pregătire. Multumesc oricum pentru timpul acordat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se aplică regulile de la oxidarea energică a alchenelor cu modificările de rigoare (cei doi atomi de C din legătura triplă nu se separă).

      Succes!

      Ștergere
  7. Ma puteti ajuta si pe mine cu o problema? Tin sa precizez ca am incercat ambele forum-uri, dar nu am primit raspuns la probleme. Sun probleme cu un grad de ficultate mai mare (olimpiada), asa ca va rog sa ma ajutati!

    Prin arderea a 18,4 g amestec echimolar format din doua hidrocarburi izomere A si B se obtin 61,6 g CO2 si o cantitate de apa care adaugata in 185,6 g solutie H2SO4 de concentratie 40% determina micsorarea concentratiei la 37, 12%, Stiin ca:
    1)hidrocarburile au masa mai mica de 180 g/mol
    2)0,92 g compus A decoloreaza 240 g apa de brom 2%
    3)compusil A duce prin monoclorurare la 500 grade C la un singur produs de reactie
    4)compusul A nu are in molecula atom de carbon cuaternar
    5)compusul B nu decoloreaza apa de brom
    Identificati cele 2 hidrocarburi.

    sper sa aveti bunavointa sa ma ajutati! Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  8. buna ziua domnul profesor Irimie. am si eu niste probleme....la care nu gasesc raspuns.
    In reactie cu acizii, aminele formeaza saruri si in acest fel:
    a. se mareste bazicitatea aminei;
    b. dispare bazicitatea aminei;
    c. se micsoreaza gradul de substitutie la azot;
    d. se mareste solubilitatea aminei;
    e. se micsoreaza solubilitatea aminei.

    Va Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  9. buna ziua! ma puteti ajuta si pe mine cu o problema?
    12 grame dintr-o aldoza se trateaza cu r.Fehling obtinandu-se 14,4 grame de precipitat rosu caramiziu.Determinati nr. atomilor de C asimetrici ai aldozei.

    RăspundețiȘtergere