duminică, 23 octombrie 2011

Despre randament

Noţiunea de randament pare a fi percepută ca un bau-bau în cadrul problemelor de calcul stoechiometric. Cauza pare a fi o anume deficienţă în înţelegerea textului. Chiar dacă se cunoaşte relaţia care exprimă la modul general randamentul, elevii sunt de-a dreptul bulversanţi în modul de identificare a cantităţilor practice sau teoretice.

O formulare de genul: "Să se calculeze cantitatea de substanţă obţinută în urma reacţiei, dacă randamentul este x%.", indică faptul că se solicită determinarea cantităţii practice, prin aplicarea randamentului la cantitatea teoretică, adică cea calculată pe reacţie.

Exemplu: 3,36 l (c.n.) dintr-o alchenă gazoasă adiţionează Brom. Calculaţi cantitatea de produs de reacţie, exprimată în moli, dacă randamentul reacţiei de adiţie este 60%.

Rezolvare:
Conform ecuaţiei reacţiei chimice se determină numărul de moli care ar rezulta teoretic din reacţie (la un randament de 100%).




nt=1*3,36/22,4=0,15 moli produs de reacţie

aplicând randamentul, obţinem cantitatea practică:

np=nt*60/100=0,09 moli.

 Cu totul altfel stau lucrurile atunci cănd din datele problemei se cunoaşte cantitatea de substanţă obţinută, precum şi randamentul. De cele mai multe ori, în asemenea cazuri se solicită să se calculeze cantităţi (mase, moli sau volume) ale reactanţilor.
Recomandat este ca pe ecuaţia reacţiei chimice, pentru calcul stoechiometric să se lucreze cu cantităţile teoretice, cantitatea de substanţă obţinută  va fi de fapt cantitatea practică din expresia matematică a randamentului. Nu trebuie decât calculată cantitatea teoretică de substanţă, aceasta fiind utilizată în continuare la calcului stoechiometric.

104 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. η= (cp /ct) x 100 sau η= (mp /mt) x 100
      unde cp (mp) este cantitatea de produs obtinut practic, ct (mt) cantitatea de produs care s-ar obtine teoretic

      Ștergere
  2. aw, genial.:D multumesc mult, m-a ajutat chestia de mai sus enorm! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc de 100 de ori! sincer, habar n-am cand ne-a fost predat, pt. ca nu-mi amintesc...;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna , imi poti da detalii despre randamentul global al unui proces tehnologic (de exemplu : sunt 3 reactii , iar randamentul global este de 70% . Ce reprezinta randamentul global in acest caz ? Randamentul fiecarei reactii in parte sau ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dr. SOLOMON DRAGOS16 martie 2014 la 13:25

      se calculeaza randamentul dintre prima si ultima reactie

      Ștergere
  5. Randamentul global reprezinta cantitatea de substanta finala (masa, moli volume) raportata la cantitatea initiala. In cazul de fata substanta finala se obtine in cea de a III-a reactie iar substanta initiala este in prima reactie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua!am si eu o problema pe care nu stiu daca am rezolvat-o bine.
    Cu ce randament se obtine ciclohexena din ciclohexanol daca reactioneaza 21 grame ciclohexanol de puritate 80% si rezulta 12 grame de ciclohexena?mie randamentul mi-a dat 87,08%.
    Astept un raspuns.Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 21 g ciclohexanol 80% puritate <=> 16.8 g ciclohexanol pur (impuritatile nu reactioneaza). Conform calculului stoechiometric pe reactie, teoretic se obtin 13.776 g ciclohexena. Cum practic se obtin 12 g ciclohexena, randamentul va fi (12/13.776)*100=87.108...%
      Deci ai lucrat corect.
      Succes pe mai departe!

      Ștergere
    2. buna seara, ma scuzati dar nu inteleg de unde v-a dat 16,8g ciclohexanol pur..ma puteti lamuri,va rog?

      Ștergere
    3. de unde s.a luat 13*776??

      Ștergere
  7. am si eu o problema:D 500 ml etanol randamentul=0,8g/ml se deshidrateaza cu o densitate 80%. Aflati Volumul de etena si masa de etanol nereactionata:) Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai încurcat randamentul cu densitatea. În rest problema este banală, de genul celor pe care le dau la corigenţă.

      Ștergere
  8. Am si eu o nelamurire.Nu inteleg cum se aplica randamentul in probleme.De exemplu:
    Una din caile de chimizare a metanului este reactia de amonoxidare.
    a) Calculeaza volumul de metan de puritate 98% necesar pt obtinerea a 4 moli de acid cianhidric ,HCN, daca reactia a avut loc cu un randament de 90%.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cuvintele magice: "obtinerea a 4 moli de acid cianhidric". Cu alte cuvinte, "Ce volum de metan trebuie să folosesc pentru a rămâne practic cu 4 moli, dacă randamentul instalaţiei de amonoxidare este de 90%?", ştiind că pe ecuaţia reacţiei chimice se lucrează cu cantitaţi teoretice!

    Dacă nu este clar te rog să revii!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  10. Un post foarte folositor. Explicaţia m-a ajutat să înţeleg ce se cere de fapt în problemele cu randament.

    Mersi mult!

    RăspundețiȘtergere
  11. Din 119,8 ml acool etilic 96% (densitate=0,8g/ml) se obtin 35,84 l etena (c.n.). Randamentul reactiei a fost:
    a)80%
    b)88%
    c)70%
    d)90%
    e)77%
    Am mai inteles cat de cat randamentul dar acestei probleme nu reusesc sa-i dau de cap. Sper sa ma puteti ajuta, multumesc anticipat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Răspuns final a) 80%.

      Din volumul de alcool etilic şi densitate se scoate masa de soluţie de alcool de concentraţie 96%. Aplicând formula concentraţiei procentuale, obţinem masa de alcool care se supune deshidratării (92 grame). Calculam pe reacţie volumul de etenă care s-ar obţine teoretic. Aplicăm formula randamentului şi gata, 80%.

      Succes!

      Ștergere
    2. Va multumesc mult mult mult!Chiar am inteles acum :)

      Ștergere
  12. Determinati masa de clor care se obtine prin descompunerea electrolitica a 154 tone de NaCl cu puritatea de 95% daca se lucreaza cu un randament de 98%. plssss :D (nu am lucrat niciodata probleme cu randament..nici nu ne-a predat asa ceva in generala :( sunt in clasa a 9-a)

    RăspundețiȘtergere
  13. Se supun pirolizei 4000 m cubi de CH4(c.n.). Gazele ce parasesc cuptorul contin 15% C2H2, 60% H2 si restul metan nereactionat. Se cere calculeaza volumul de acetilena obtinut(in conditii normale) si calculeaza cat metan s-a transformat in acetilena, cat in elemente si cat a ramas netransformat(in procente molare). Dupa parerea mea reactia este aceasta 2CH4-- C2H2+ 3H2. Dar nu stiu sa folosesc informatiile in propozitia a doua. Ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Informaţiile din propoziţia respectivă indică faptul ca mai trebuiesc scrise două ecuaţii şi anume:
      CH4 --> C + 2H2 (atenţie, C este solid)
      CH4 --> CH4
      Consideră amestecul final de gaze 100 kmoli.
      Pe baza stoechiometriei ecuaţiilor reacţiilor determini numărul de kmoli de metan consumat pentru fiecare reacţie, precum şi totalul introdus în reacţie. (Înmulţit cu 22,4 îţi va da volumul de metan din care se obţin 100 kmoli amestec final.)
      Aplici regula de trei simplă pentru 4000 de mc şi afli volumul de acetilenă obţinut.

      Succes!

      Ștergere
    2. Va multumesc! Acum o iau de la capat cu rezolvarea.

      Ștergere
  14. Ce înseamnă randament global?/ Are vreo formulă? Cum il folosesc într-o problemă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Expresia de "randament global" se foloseşte de obicei când există o succesiune reacţii chimice până la obţinerea produsului final.
      Randamentul global se calculează din cantitatea obţinută practic, raportată la cantitatea obţinută teoretic, din calculul stoechiometric.

      Succes!

      Ștergere
  15. se folosesc 540 kg butadiena in vederea obtinerii cauciucului butadien-stirenic. stiind ca sa lucrat cu un raport de 4:3 si ca randamentul de reactie este 96%, calculati cantitatea de cauciuc obtinuta?

    RăspundețiȘtergere
  16. care din izomerii posibile ai hidrocarburilor aromatice cu compozitia c9h12 la oxidarea energica formeaza acid benzoic? motivati raspunsu si scrieti formulele de structura ale izomerilor si ecuatiile reactiilor de formare a acidulu benzoic

    RăspundețiȘtergere
  17. un amestec de 5g de gaze, alcatuit din o alchena si H care ocupa un volum 11,21(c.n) a fost incalzit in prezenta nichelului dupa reactie amestecu sia micsorat volumu cu 20%. determinati formula alchenei
    ?

    RăspundețiȘtergere
  18. la arderea a 9.2g de subs organica cu masa moleculara relativa=46 sa obtinut 17,6gr de CO2 si 10.8gr de H2O. formula moleculara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citeşte articolul http://irimie.blogspot.ro/2010/10/metoda-combustieiin-vedere-determinarii.html

      Succes!

      P.S. C2H6O

      Ștergere
  19. Bună ziua! Am şi eu o problemă de care nu sunt sigură. Prob sună aşa: din 200g carbid de puritate64% se obţin 31,36 L acetilena. Îmi cere să calculeze randamentul reacţiei carbidului cu apa. Am aflat întâi masa de carbid pură care mi-a dat 128g. Randamentul după m-am gândit ca este 33.36l/228 *100=26%.este bine? Mulţumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Masa pura de carbid 128 g = 2 moli. OK
      Volumul teoretic de acetilena: 44.8 l.
      Randamentul> 31.36/44.8 = 0.7 (70%)

      Ștergere
  20. din 300 de kg benzen 15% impuritati se obtine fenol in urma topirii alcaline.sa se realizeze bilantul de materiale stiind ca fiecare operatie decurge cu randament 85 %. sper ca ma puteti ajuta...m-am blocat la randament...multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Se obtin 20 kg solutie de acid acetic de concentratie 2 %. Calculeaza : a) masa de etanol , teoretic necesara obtinerii acidului ; b) numarul de moli de oxigen consumati in reactie

    RăspundețiȘtergere
  22. Calculeaza volumul de acetilena (c.n.) necesar obtinerii unei tone de poliacetat de vinil cu un randament global de 75%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 477,86 mc de acetilenă.

      Ai două ecuaţii: prima de obţinere a clorurii de vinil şi cea de a douan de polimerizare.

      Masa de 1 tona PVC reprezintă cantitatea practică => determini cantitatea teoretică, apoi masa de clorură de vinil necesară a fi polimerizată. Aceasta o transferi apoi la prima ecuaţie şi de aici afli volumul de acetilenă necesar la care se adiţionează acidul clorhidric.

      Succes!

      Ștergere
  23. imi pute-ti explica prin ce cuvinte pot descoperii ca e Cp si nu Ct? am intalnit probleme de exemplu; ( Ce cantitate de celuloza si de cloura de acetil se consuma pentru a obtine 432 kg de triacetat de celuloza, daca randamentul este de 90%) o stiu rezolva acum, dar la examen am aplicat Ct. de ce nu se aplica? nu inteleg cum sa ma descurc cu ele, va rog ajutati-ma, am admiterea in iulie si nu stiu cum sa le dau de cap.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuvintele care indică faptul că randamntul nu se ia în calcul sunt "se consumă". Problema este specifică de testare a atenţiei şi nu în mod neapărat a cunoştinţelor de chimie.

      Rezolvată clasic, problema presupune aflarea cantitaţii teoretice de triacetat de celuloză, deoarece în problemă este data cantitatea practică de produs. Ct va fi utilizată pentru a afla cantitatea de celuloză şi de clorură de acetil care SE INTRODUC în procesul de esterificare. La aceste cantităţi se aplică randamentul, pentru că doar o parte din aceste cantităţi SE CONSUMĂ.

      În general, cantităţile care SE CONSUMĂ sau SE OBŢIN, reprezintă cantităţi practice. Cantităţile NECESARE sau cele care S-AR OBŢINE sunt teoretice.

      Succes!!!

      Ștergere
  24. As acea si eu o problema: Se prepara 1,2 benzendiol printr-o succesiune de reactii pornind de la benzen: nitrare, reducere, diazotare, hidroliza. Ce cantitate de 1,3 benzendiol se obtine daca se utilizeaza 20 de g de benzen de puritate 80% randamentul fiecarei transformari este de 90% iar nitrarea se face intr-o singura etapa?
    As dori sa stiu daca se poate folosi randamentul global si daca ati putea sa imi oferiti si un raspuns si ceva detalii despre reactia de diazotare si apoi hidroliza Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate folosi randamentul global, ca fiind produsul randamentelor pe fiecare transformare.

      Diazotarea: reacţie specifica aminelor aromatice primare. Se realizează cu acid azotos produs "in situ" din azotit de sodiu şi acid clorhidric în exces, la temperaturi joase (0 - 5 grade Celsius). Se obţine o sare de diazoniu, stabilă, care poate fi utilizată în reacţii de cuplare, obţinându-se coloranţii azoici.
      Sarea de diazoniu, supusă hidrolizei, elimină azot gazos, locul grupării diazo fiind luat de către o grupare hidroxil.

      Atenţie, reacţia descrisa mai sus aplicată unei amine alifatice primare nu mai trece prin sare de diazoniu ci elimină direct azotul, formând un alcool (reacţie de dezaminare).

      Suuces!

      Ștergere
  25. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua . Am si eu o problema si nu stiu daca e rezolvata bine :scrie reactia de clorurare avansata a metanului si determina volumul de cl2( in cinditii noemale) necesare obtinerii a 10 moli de CCL4 cu randament 80%
    ecuatia: CH4=CL2-> CCL4+HCL
    vol cch5= 0,4
    vol p ccl4= 0,32
    x=40 moli
    Volumul cl2= 896

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  27. am si eu o problema.va rog sa ma ajutati: O cantitate de 890g de triglicerida a unui acid gras saturat hidrolizeaza sub actiunea enzimelor si rezulta 82,8 g de glicerol, cu un randament de 90%.indicati acidul gras

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E simplu! Dacă rezultă 82,8 g glicerol este vorba de cantitatea practică. Deci, teretic s-ar fi obţinut 82,8/0,9 = 92 g glicerol.
      Reacţia de hidroliză:
      C3H5O3(CO-R)3 + 3HOH --> C3H8O3 (glicerol) + 3 R-COOH

      De pe reacţie rezultă că masa molară a trigliceridei este 890, de unde se determina masa pentru Restul R (R: CxH2x+1) de unde se determină acidul (acid stearic în cazul de faţă).

      Succes!

      Ștergere
  28. Desi nu are nici o legatura cu continutul postat de dumneavoastra as dori sa va intreb daca reactia de esterificare se poate realiza atat cu fenoli cat si cu fenoxizi sau doar cu fenoxizi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am răspuns acestei întrebări aici: http://irimie.blogspot.ro/2012/12/sinteze-sinteze.html?showComment=1372345711136#c6069934996550424978

      Succes!

      Ștergere
  29. As avea si eu o problema: prin condensarea aldehidei benzoice cu acetona in mediu alcalin, desi se lucreaza cu exces de 100% acetona, se obtine in final un amestec care contine in procente de masa 73% benzilidenacetona si 27% dibenzilidenacetona. Calculati conversia utila a aldehidei benzoice in benzilidenacetona considerand ca nu ramane aldehide nereactionata. Stiu ce reprezinta conversia utila dar nu stiu cum as putea afla cantitatile pe care sa le utilizez in formula. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Consideră că se obţine 100 g amestec de benzilidenacetonă şi dibenzilidenacetonă. Apoi afli nr. de moli de benzaldehidă introdusă în reacţie pe fiecare proces.

      Succes!

      Ștergere
    2. Ce imi da indiciul sa consider ca se obtin 100 de grame de amestec? Randamentul cumva sau asa se rezolva genul acesta de probleme?

      Ștergere
    3. Acesta este modul de abordare cel mai eficace pentru rezolvarea acestui tip de probleme.

      Succes!

      Ștergere
  30. O proba de n-butan cu masa de 348 g este incalzita la 100 de grade in prezenta de AlCl3. In aceste conditii kc=4. Aflati nr. de moli de izobutan din amestecul de reactie la echilibru si randamentul izomerizarii. Am reusit sa aflu nr. De moli= 4,8 dar as avea nevoie de putin ajutor la calculul randamentului. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reacţia de izomerizare decurge în raport molar de 1:1. Asta înseamnă că la randament de 100%, toţi cei 6 moli de n-butan se transformă în izobutan. Cum se transformă doar 4,8 moli, randamentul este (4,8/6)*100=80%

      Succes!

      Ștergere
  31. As avea o intrebare: De ce nu reactioneaza sodiul cu ciclohexanolul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este necesar sa raspundeti am inteles eu ceva gresit. Multumesc

      Ștergere
  32. Ati putea va rog sa vorbiti putin despre reactia Friedel-crafts. Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Va rog mult sa ma ajutati la rezolvarea unei probleme!! Se obtin 103 kg acrilonitril din acetilena si acid cianhidric, cu un randament al reactiei de 80%. Acetilena se obtine din CH4 cu un randament de 35%, iar acidul cianhidric se obtine tot din CH4 , dar cu randament de 70%. Ce volum de metan este necesar la obtinerea acrilonitrilului?

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna ziua,
    As dori si eu o sugestie de rezolvare.Va multumesc foarte mult!
    1.Sa se calculeze randamentul reactiei de neutralizare a hidroxidului de potasiu cu acidul clorhidric cand solutia rezultata contine cantitati egale de sare si baza.


    2.In urma descarcarilor electrice 75%( procente volumetrice) din oxigenul atmosferic se transforma in ozon( 20% O2 in aer).Amestecul gazos rezultat contine ozon si oxigen dimolecular in ce raport molar?

    Felicitari pentru tot ceea ce postati pe acest blog!
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  35. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  36. Am si eu o problema! Va rog sa ma ajutati .
    Se monoclorureaza catalitic 200 cm3 benzen (densitatea=0.88 g/cm3). stiind ca reactia are loc cu un randament de 70% se cere:
    a) calculeaza volumul de clor necesar reactiei, masurat in conditi normale;
    b) calculeaza masa de clorobenzen obtinuta si compozitia procentuala a clorobenzenului, in procente masice.

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna! Am si eu o problema la chimie.
    Carbonul reactioneaza cu hidrogenul in prezenta nichelului,formand la 300grade Celsius CH4. Calculeaza masa de antracit cu 90% carbon,necesar obtinerii a 2m cub in metan cu un randament de 70 %. :)

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna. O solutie de glucoza cu masa de 180 kg si concentratia de 30% este supusa fermentatiei alcoolice cand se capteaza 3.939 de CO2, masurati la 27 grade C si 3 atm. Determinati randamentul fermentatiei alcoolice.

    RăspundețiȘtergere
  39. Ma puteti ajuta cum aflu randamentul iodului din echilibrul H2((g)+I2(g)=2HI(g) care este de 20%; initial sistemul contine 4 moli...trebuie sa aflu Kc..dar imi trebuie randamentul...Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema.Calculați masa de 1,2(dicloroetan, exprimată în grame, obținută în urma reacției de adiție a clorului la 5 moli de etenă, știind că reacția decu rge cu un randament de 80%. va multumesc foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. C2H4 + Cl2 ------> C2H4Cl2

      Duă cum se observă, reacţia este mol la mol, deci dacă în reacţie întră 5 moli de etenă, teoretic rezultă tot 5 moli. Dar, randamentul fiind 80%,, se vor obţine 5*80/100, adică 4 moli.
      Masa (m) este legată de nr. de moli astfel: m=n*M (n=nr. de moli, M=masa moleculară). m=4*99=396g 1,2-dicloroetan

      Succes!

      Ștergere
    2. Va multumesc foarte frumos! Apreciez mult ajutorul dumneavoastra!

      Ștergere
  41. Daca doresc sa aflu volumul din formula densitatii, cunoscand densitatea si masa in grame...volumul il voi afla in ml?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde cum este exprimată densitatea, ce unitate de măsură are.

      Ștergere
  42. Care este volumul de aer necesar arderii a 300 l amestec CH4, C3H8, C4H10 in care raportul de masa a celor 3 hidr este 5:4:1. R: 4246,7 . Cum ajung la acest raspuns?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Se scrie ecuaţia reacţiei de ardere pentru fiecare hidrocarbură în parte, respectând coeficienţii stoechiometrici.
      2. Ţinem cont pentru fiecare hidrocarbură de relaţia existentă între volum, nr. de moli şi masă (22,4 L...........1 mol..............M (masa molară))
      3. Se exprimă volumul fiecărei hidrocarburi în funcţie de masă şi se înlocuieşte pe reacţie.
      4. Se calculează volumul de oxigen aferent arderii fiecărei cantităţi de hidrocarbură, se însumează şi se obţine volumul total de oxigen. Se înmulţeşte cu 5 şi se obţine volumul de aer.

      Succes!

      Ștergere
  43. Se arde etanul cu aer stoechiometric. Amestecul rezultat se raceste si se trece printr-o solutie de KOH. Care este scaderea totala in % de volum a amestecului gazos rezultat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă se foloseşte aer stoechiometric necesar se ţine cont că 1 mol de aer conţine 0,2 moli oxigen şi 0,8 moli azot. La ardere se consumă oxigenul şi hidrocarbura şi se formează dioxid de carbon şi apă.
      La răcire, apa condensează (!!!avem prima scădere de volum!!!), deci în amestec se va găsi dioxid de carbon şi azot.
      La trecerea prin soluţia de KOH va fi reţinut dioxdul de carbon (!!!a doua scădere de volum!!!).
      În amestecul gazos final se va găsi doar azot.
      Se calculează cu nr. de moli de azot, pentru 1 mol de etan.

      Succes!!!

      Ștergere
  44. Am 500 kg calcar de puritate 90% se descompune la un randament 90%
    A.ecuatia reactiei
    B..masa de oxid metalic ce trebuie sa se obtina(md)
    C.masa practica de oxid metalic
    d.peste oxidul metalic se adauga 1000 kg apa care este compozitia procentuala.Cum se rezolva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citeşte cu atenție articolul. Dacă nelămuririle persistă, vezi: http://forum.softpedia.com/topic/763627-probleme-chimie/

      Ștergere
  45. Buna ziua! Am niste dificultati in rezolvarea urmatoarei probleme? M-ati putea ajuta va rog?

    Pentru obtinerea clorurii de benzil(produs util) se supun clorurarii fotochimice 150 de grame toluen. Se obtin 0,80 moli clorura de benzil, 0,20 moli clorura de benziliden si 0,05 moli fenil -tricloro-metan..Sa se calculeze conversia utila,totala,si randamentul. :)

    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  46. consuma aceeasi cantitate de agent oxidant (KMnO4 +H2SO4) cuplul :
    a. toluen + o-xilen
    b.stiren +tetralina
    c.etilbenzen+p-xilen
    Imi puteti spune va rog cum se rezolva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrie pentru fiecare hidrocarbură din cuplu reacţia de oxidare şi compară numărul de atomi de oxigen folosiţi.

      Succes!

      Ștergere
  47. Buna ziua! Am o dificultate in legătură cu problema urmatoare: Se obtin 115 kg de compus organic B cu un randament global de 50 %, conform schemei de la punctul anterior. Calculati masa de amidon, exprimată in kg necesara procesului.
    Cum exprim randamentul global ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceva mai sus am scris:
      "Expresia de "randament global" se foloseşte de obicei când există o succesiune reacţii chimice până la obţinerea produsului final.
      Randamentul global se calculează din cantitatea obţinută practic, raportată la cantitatea obţinută teoretic, din calculul stoechiometric."

      Care este schema de la punctul anterior?
      Dacă problema spune că se obţin 115 kg, această cantitate este cantitatea practică, deci teoretic, din reacţie ar fi trebuit să se obţină 230 kg.
      După cantităţi, presupun că este vorba despre hidroliza amidonului, urmată de fermentaţia alcoolică a glucozei obţinute, la etanol.

      Succes!!!

      Ștergere
  48. La dihidrizarea propanului cu masa de 55g sa format 50.4 litri de amestec gazos. Care este randamentul reactie????????????

    RăspundețiȘtergere
  49. Volumul de etan,masurat la 77°C si 3,5 atm,necesar obtinerii a 44 kg de compus e,daca randamentul global al transformarilor este de 80%,este :

    RăspundețiȘtergere
  50. pentru obtinerea alfa-naftilaminei din alfa-nitronaftalina se folosesc 224g pilitura de fier si 900g solutie de acid clorhidric de concentratie 36,5%. calculati masa de alfa-naftilamina obtinuta

    RăspundețiȘtergere
  51. elevii sunt de-a dreptul bulversanţi în modul de identificare a cantităţilor practice sau teoretice. molicare Hartmann

    RăspundețiȘtergere
  52. Daca amestecul h (h=amestec de hidrocarburi; rezultat din cracarea n-pentanului) contine 10% CH4, 10% C2H6, 10% C3H8, 10% izomer C (C = n-pentan) (procente volumetrice) sa se calculeze randamentul reactiei de cracare, si procentul de izomer C transformat in CH4.

    RăspundețiȘtergere
  53. Am si eu o problema! Va rog sa ma ajutati .
    Se monoclorureaza catalitic 200 cm3 benzen (densitatea=0.88 g/cm3). stiind ca reactia are loc cu un randament de 70% se cere:
    a) calculeaza volumul de clor necesar reactiei, masurat in conditi normale;
    b) calculeaza masa de clorobenzen obtinuta si compozitia procentuala a clorobenzenului, in procente masice.

    RăspundețiȘtergere
  54. Ma ajuta si pe mine cineva:
    •Ce volum de etilena (c.n.) se consuma la sinteza alcoolului etilic cu masa de 115 g?

    RăspundețiȘtergere
  55. Intr-un sistem in echilibru, cum imi pot da seama daca scaderea/cresterea temperaturii determina cresterea randamentului produsilor de reactie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru un sistem aflat în echilibru chimic, dacă reacţia directă este exotermă iar reacţia inversă este endotermă, pe baza principlilui lui Le Chatelier, creşterea temperaturii va favoriza deplasarea echilibrului în sensul în care reacţia este exotermă şi invers, dacă temperatura scade, va fi favorizată deplasarea echilibrului în sensul reacţiei exoterme.

      Ștergere
  56. Se dau ecuatiile:(1) 2HCl+CaCO3=CaCl+CO2+H2O
    (2) CO2+Ca(OH)2=CaCO3+H2O
    Se cere: -determinarea numarului de moli de substanta CO2 rezultata din ecuatia (1),daca s-au folosit 10 moli de H2
    - masa totala de apa rezultata din reactiile (1) si (2).

    RăspundețiȘtergere
  57. Mă puteți ajuta și pe mine la următoarea problema?
    Se se calculeze masa de etanol care se obține din 720 kg de soluție de glucoză cu concentrație de 30%.Se cere volumul de dioxid de carbon degajat, masa de argint ce se depune în urma reacției de oxidare a 108 g glucoză, dacă randamentul este de 90%.Și masa de soluție de AgNO3 30% necesară preparării reactivului Tollens, care oxidează 20 g de soluție de glucoză 9%.

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna ziua,am o problema in care spune ca o anumita cantitate de triglicerida este supusa saponificarii folosind NaOH 30% in exces de 100% fata de necesar..si nu inteleg cum se aplica acel 100% fata de necesar..adica trebuie sa.mi dea sase moli introdusi ..dar nu inteleg cum

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excesul de 100% poate fi tradus ca "dublu decât este necesar".
      Deci, calculezi cât NaOH îţi este necesar şi dublezi cantitatea.

      Succes!

      Ștergere
  59. Buna ziua ! Ma puteti ajuta la urmatoarea problema ?
    a)Scrieti reactiile in urma carora se obtine policlorura de vinil din acetilena.
    b)Calculati gradul de polimerizare al policlorurii de vinil (PVC),daca din 260 kg acetilena s-au obtinut 4 moli polimer....am scris reactiile dar nu stiu cum se calculeaza gradul de polimerizare
    Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  60. Câta uree(in kg) se poate obtine din 1000 m cubi dioxid de carbon(c.n),la un randament al reactiei de 80%? va ror,ajutati ma! Imi trebuie pentru maine.

    RăspundețiȘtergere
  61. Bună ziua! Nu știu cum sa rezolv o problemă de genul:
    4 moli SO2
    a) ecuația reacției
    b) md H2SO4=? c=40%
    c) mCu=? p=80%
    Mă puteți ajuta vă rog mult?

    RăspundețiȘtergere
  62. A=506kg
    randamentul=90%
    densitatea=0,85g/cm3
    Vtoluen=?

    RăspundețiȘtergere
  63. Buna ziua! Ma puteti ajuta cu o problema,va rog frumos? Probabil ca e banala,dar nu inteleg cum trebuie sa aplic formulele...

    Se descompun prin electroliza 720 g H2O,cu un randament de 90%. Ce volum ocupa gazele rezultate la presiunea de 1 atm si temperatura de 37 grade C ?

    Am scris reactia: 2H2O-> 2H2 + O2 , am scris formula P*V=n*R*T si l-am scos pe V de aici : V=(n*R*T)/P si am calculat T=273 + 37 grade C= 310 K. De aici m-am blocat...

    RăspundețiȘtergere
  64. Bună seara! Sunt anumite probleme în care , în funcție de cerințe, pentru rezultatul corect se aplică radamentul sau nu. Ex:
    - Să se calculeze cantitatea de X CONSUMATĂ la obținerea Y pentru un randament al reacției de Z% (aici NU se aplică randamentul) .
    - Să se calculeze cantitatea de X NECESARĂ/INTRODUSĂ pentru obtinerea Y pentru un randament al reacției de Z% (aici se aplică randamentul).
    Aş dori să ştiu de ce se fac rezolvările astfel şi , dacă se poate, să-mi explicați cum aş putea să-mi dau uşor seama când se aplică sau nu randamentul, în cazul în care dau de alte formulări prin probleme.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  65. Bună seara! Sunt anumite probleme în care , în funcție de cerințe, pentru rezultatul corect se aplică radamentul sau nu. Ex:
    - Să se calculeze cantitatea de X CONSUMATĂ la obținerea Y pentru un randament al reacției de Z% (aici NU se aplică randamentul) .
    - Să se calculeze cantitatea de X NECESARĂ/INTRODUSĂ pentru obtinerea Y pentru un randament al reacției de Z% (aici se aplică randamentul).
    Aş dori să ştiu de ce se fac rezolvările astfel şi , dacă se poate, să-mi explicați cum aş putea să-mi dau uşor seama când se aplică sau nu randamentul, în cazul în care dau de alte formulări prin probleme.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu există o reţetă specifică pentru aplicarea randamentului, alta decât cea descrisă mai sus. Totul ţine de atenţie şi de interpretarea cât mai corectă a textului problemei.

      Succes!

      Ștergere
  66. Buna seara . as dori sa stiu cum se rezolva problema aceasta .
    Se supun clorurarii catalitice 200 ml de benzen cu densitatea = 0.88g/ml
    a Calculeaza masa de clorobenzen obtinuta daca randamentul reactiei este de 70%
    b Calculeaza volumul de clor (masurat in conditii normale), necesar clorurarii benzenului

    RăspundețiȘtergere
  67. Buna ziua! Am și eu o problema de interpretarea a unui enunț(problema in sine fiind foarte simpla):"Calculați masa soluției de KOH 20% care reacționează cu 3 moli de alfa alanina,dacă randamentul reactiei este de 70%". Eu consider ca cei 3 moli sunt cantitatea teoretica introdusă in reacție, din aceștia doar 2,1(3*70/100)reactionand cu KOH=>2,1 moli de KOH; însă un alt prieten considera ca randamentul se Raportează la KOH și ca 3 moli sunt cantitatea practica de KOH și defapt introducem 3*100/70 moli. Va rog, dacă puteți sa îmi spune-ți care este varianta corecta. Va mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere