marți, 11 ianuarie 2011

Pas cu pas

Pe parcursul lecţiilor de chimie, elevii acumulează treptat cunoştinţele necesare rezolvării problemelor complexe. Mai jos este prezentată o astfel de problemă care se pretează la o astfel de abordare secvenţială.


Despre hidrocarbura A se cunosc următoarele date:

  • Conţine 87,8%C
  • Adiţia halogenilor decurge în raport molar A:X2 = 1:1
  • 4,1 grame A adiţionează 8 grame de Brom.
  • Catena nu prezintă ramificaţii
Determinaţi formula moleculară şi de structură a hidrocarburii A


Rezolvare:
În primul rând din textul problemei observăm ca este vorba despre o hidrocarbură adică o substanţă în compoziţia căreia regăsim C şi H.

Se cunoaşte conţinutul procentual de Carbon, deci, prin scădere din 100 se află conţnutul în Hidrogen. (%H=12,2%).Aplicând algoritmul clasic de determinare a formulei brute obţinem (C3H5)n
Având în vedere faptul că adiţia halogenilor decurge în raport molar de 1:1 putem trage concluzia că hidrocarbura A conţine o singură legătură dublă între 2 atomi de Carbon.
4,1 grame hidrocarbură A adiţionează 8 grame de Brom.
Din reacţia de mai sus se determină masa moleculară MA=82 g/mol, astfel că, din formula brută se obţine formula moleculară C6H10. Nesaturarea echivalentă fiind NE=2, coroborat cu faptul că există doar o singură legătură dublă iar catena nu prezintă ramificaţii, structura hidrocarburii este:
ciclohexena.
După cum se poate observa, rezolvarea acestei probleme ne conduce prin ouă capitole ale chimiei organice: cel legat de structura substanţelor organice precum şi capitolul despre hidrocarburile nesaturate.

2 comentarii:

  1. Interesant! Felicitari pentru efortul depus!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super siteul. M-am mai uitat pe aici sa inteleg explicatiile problemelor. La clasa profii nu au rabdare.

    RăspundețiȘtergere